Skip to content

Besöksmål inom flyg och motorsport

Visste du att Linköping är Sveriges sjunde största stad? Här finns det mycket att uppleva inom olika områden. Mest känd är nog Linköping för sin insats inom flygets historia och för sin stora satsning på motorsport.

Flyget

Linköping har en lång tradition av att bygga flygplan både till det civila och till försvaret. Flygindustrin har funnits där under hela 1900-talet och fortsätter än idag. När Linköping 1987 fyllde 700 år sattes 

5 olika flygplan upp på pelare vid de olika infarterna till staden. Ingen kan missa att flygets historia har ett starkt fäste här.

I staden finna ett Flygmuseet. Där kan man ta del av flygets historia och se många olika modeller som skapats genom tiderna. Museet äger cirka 300 flygplan av varierande storlek, men en del är utlånade till andra museer. I museet finns också ett stort antal föremål som är kopplade till flygets historia. Det handlar om till exempel kläder, ficklampor och sjukvårdsartiklar. Det mest intressanta kanske är en öronhålssticka för den som drabbas av lock i öronen vid flygning. Hur lyckat det var att använda den kan väl diskuteras.

Motorstadion

Något annat som Linköping är känt för är motorsport och sitt enormt stora motorstadium med gamla anor. Den byggdes redan 1945 då motorsporten redan hade fått ett starkt fäste på orten. Det ovanliga är att stadion har en exceptionell bredd inom motorsporten. Här kan man ta del av en rad evenemang och tävlingar. Det finns banor för olika typer av motorsport som till exempel motocross, speedway, go-cart och radiostyrda bilar. Vill man prova på någon motorsport så är det fullt möjligt. Man måste inte vara aktiv i någon klubb och tävla. Det går bra att köpa biljetter för att prova en eller flera varianter.

Stadion utgör ett gigantiskt område som kan vara svårt att överblicka. Man behöver faktiskt en karta för att hitta rätt inom anläggningen. 

Flyg och motorsport i kombinationLinköping är som sagt en stor del av både flygets och motorsportens historia. Det erbjuds möjlighet att se staden från ovan genom att boka in sig på en tur med ett sportflygplan, helikopter eller luftballong över Linköping. Då upplever man hur det kunde vara att flyga på ett gammeldagssätt utan avgaser eller motorbuller stör upplevelsen. Oavsett vilket flygsätt man väljer kan man passa på att flyga över den enormt stora motorstadion. Då får man en uppfattning om områdets utbredning och om hur de olika banorna slingrar sig fram i ett mäktigt nätverk. Upplevelsen ger en kombination av flygning och motorsport som alltså är Linköpings signum.