Skip to content

Golf

Sett till antalet utövare är golf Sveriges tredje största sport. Många skulle tro att sporten ligger längre ner på listan över landets största sporter, men det finns nästan 200 000 utövare, en siffra som slår sporter som ishockey, friidrott och handboll. I Linköping är det främst Linköpings Golfklubb som fostrat de stora spelare som kommit från staden. Klubben har funnit sedan 1945, då en av grundarna föreställde sig en golfbana på en plats där det endast låg kohagar och kärr.

Golfens historia i Linköping

Linköpings Golfklubb har naturligtvis en självklar plats i stadens golfhistoria. Under 60-talet hade klubben två av sina stora ögonblick, då de stod värd för SM-finalerna 1962 och 1969. Vinnaren 1962 var P-O Johansson från Halmstad, medan Jan Rosell från Tranås vann 1969. I slutet av 70-talet växte sig klubben allt starkare och hade ett medlemsantal på nästan 800 personer.

 

I början av 80-talet stod klubben värd för SEO, som är en Europa-tourtävling. Vann gjorde Seve Ballesteros från Spanien. På topp 10 fanns bara en svensk, och det var 1982. Då tog sig Krister Kinell till en niondeplats.

 

Andra höjdpunkter i klubbens historia är bland annat följande:

 

  • Värd för SM-matcher.
  • Kom med på listan över Sveriges bästa banor av Golfdigest (plats 36).
  • Kom återigen med på listan, men då på plats 40.
  • Årets golfklubb.

Golfbanor

I området kring Linköping finns tre stycken golfbanor. Närmast staden är Linköpings Golfklubb, som omskrivs ovan. Övriga banor ligger ungefär dubbelt så långt från staden som Linköpings Golfklubb.

Ta sig hit

Att ta sig hit är enkelt genom E4:an från öst eller väst. Från norr eller söder är väg 23 respektive väg 34 de största vägarna. Om du åker på vårkanten och fortfarande har vinterdäcken kvar kan det vara bra att köpa ett par nya sommardäck – åtminstone om du har dubbar på dina vinterdäck.

 

Kommunen har diskuterat ett dubbdäcksförbud, och även om det inte är aktuellt just nu, kan det vara bra att kolla upp innan du åker. Du bör givetvis inte byta till sommardäck om inte vädret tillåter, utan istället byta till dubbfria dubbdäck om ett förbud skulle införas.