Skip to content

Linköpings Motorstadion

Linköpings Motorstadion, eller Sviestad som det också kallas, ligger strax utanför Linköping och är plats åt många olika typer av verksamheter inom sport. Till exempel finns här banor för enduro, speedway, rally, banracing och motocross. Årligen samlas här mängder av utövare för att syssla med just sin sport inom motor.

 

Så här har det dock inte alltid sett ut på Sviestad. Fram tills 1998 var det endast motorcyklar som banan användes för. Innan dess användes banan som en övningsplats för högertrafikomläggningen 1967. Det var även i det syftet som banan anlades från första början.

 

Halkbanan

En annan anledning till att många besöker Sviestad är deras halkbana. Banan i sig är en övningsslinga av asfalt där några delar är belagda med ett mycket hårt material som kallas för densiphalt. Ovanpå detta finns en speciell beläggning målad, som sedan vattnas för att göra underlaget halt.

 

Körkortstagare (eller de som redan har körkortet för den delen), kan göra olika bromsmoment och manövreringsövningar på det här hala underlaget för att lära sig om riskerna som är förknippade med att köra där det är halt.

 

Andra tjänster

På och runt stadion finns en hel del butiker och mekaniker. Till exempel finns det möjlighet att byta däck i närheten av stadion, vilket givetvis ofta är lägligt inför en tävling. Ett annat alternativ är att köpa däcken på förhand för att sedan få dem monterade på plats. Det har blivit allt vanligare att återförsäljare samarbetar med montörer. Ett exempel är dackonline som har samarbete med 1500 monteringsverkstäder.

 

Utöver det finns en rad olika aktörer med fokus på motor. Ett exempel på det är en MC-butik och en annan butik som erbjuder MC-kläder.

Event

På Sviestad hålls en hel del regelbundna event. Till exempel årsracet, som är ett stort race, som årligen lockar många besökare och deltagare. Ett annat exempel är Bonnevier & Co som lockar med vrålande motorer och doften av bränt gummi. Även event som syftar till att träna upp förare hålls här regelbundet.